Zwarte politoer vernis
Zwarte politoer vernis

Zwarte politoer

Zwarte politoer

Zwarte politoer voor het politoeren van een piano of de sierranden van antieke meubelen.

Er wordt soms gesuggereerd dat zwarte politoer gemaakt wordt van zwarte schellak. Helaas maakt moeder natuur geen zwarte schellak zodat dat een fabeltje is. Zwarte politoer wordt gemaakt door "normale" schellak op te lossen in Ethanol en vervolgens te voorzien van een kleurstof. Vroeger werd daarvoor met name Beenderzwart gebruikt; tegenwoordig gebruiken we over het algemeen zwarte alcoholbeits omdat dat prettiger werkt en beter lichtecht is.

Deze kant en klare zwarte politoer is een 300 grams oplossing en kan derhalve voor het grond- en afpolitoeren naar wens verdund worden tot een 100 grams oplossing.

 

!

Zwarte politoer, 250 ml

Politoer zwart voor het politoeren van sierrandjes en zwarte meubelen /  muziekinstrumenten

Normaliter maakt u de te gebruiken politoervernis zelf door schellakschilfers op te lossen in alcohol. Datzelfde procedé kunt u natuurlijk, met toevoeging van zwarte kleurstof (beenderzwart of beits), hanteren om zelf zwarte politoer te maken. Voor wie dat echter een boel geklodder of wat veel werk vindt, hebben we ook kant en klare zwarte politoer op voorraad. Omdat zwarte politoer meestal slechts nodig is voor wat randjes en kantjes (behalve dan bij piano's en vleugels uiteraard) hebben we deze zwarte politoer in een prettig kleine hoeveelheid zodat u niet teveel hoeft aan te schaffen en u steeds met verse produkten werkt.

zwarte politoer