Herstellen van politoerwerk...
Herstellen van politoerwerk...

Historie

Gebiologeerd door politoeren

Al jaren was ik gebiologeerd door het resultaat van politoeren. De prachtige uitstraling die het hout krijgt heeft me van kinds af aan in grote mate geboeid. Hoe konden ambachtslieden het hout toch laten glimmen alsof er een glasplaat van lak overheen kwam te liggen? Hoe ik ook zocht, een boek kwam ik niet tegen. Ik deed navraag bij diverse schilders, misschien konden zij me helpen. Schilderen of lakken bleek een heel andere techniek dan politoeren. Later kwam ik erachter dat ik beter zou kunnen zoeken op French polishing, de Engelse naam voor politoeren. Maar ook wanneer ik een Engelstalig boek te pakken had gekregen, stond daar geen adequate werkwijze in, laat staan een complete cursus.

 

Internet deed zijn intrede; een ongekende informatiebron. Op diverse viool- en gitaarbouwfora, antieksites, pianosites en natuurlijk You Tube is veel vindbaar over dat prachtige ambacht van politoeren. Een geweldige tijd brak aan. Met de informatie die nu te vinden was, zou het toch moeten lukken om een hobbymatig door mij gebouwde gitaar te voorzien van een diepe glanslaag.

 

Later kwam ik in contact met Ron van Zaltbommel, onder veel houtbewerkers bekend als ‘de politoergoeroe uit Groot-Ammers’. Hij begon deze site politoeren.com en van hem leerde ik de benodigde puzzelstukjes kennen en op hun plaats leggen. Nu lukte het politoeren wél.

 

Na veel gerestaureerde en gepolitoerde werkstukken besloot ik in 2014 het politoerproces op te gaan schrijven. Er werden prachtige foto's bij gemaakt en in 2015 kwam het eerste (voor zover ik weet) Nederlandstalige boek over politoeren uit.van mijn hand.

 

Ron besloot dat jaar door al te grote drukte te stoppen met politoeren.com en alles wat met politoeren te maken heeft. Ik nam de site en de cursussen over.

 

Naast de webshops www.meubelrestauratieshop.nl en www.narextools.nl  hebben we dus nu ook een zeer specialistische site over politoeren. www.politoeren.com

 

Deze websites behoren allen tot Meubeluniek. Wat als Meubelmakerij begon is uitgegroeid tot de grootste leverancier van traditionele houtafwerkingsproducten, restauratiemateralen en onderhoudsmiddelen van ons land.