Sanding Sealer

sanding sealer

Sanding Sealer

Sanding Sealer

Wat is Sanding Sealer?

 

Ja, hoe vertaal je Sanding Sealer naar goed Nederlands? Bij “schuur afsluiter” denken we al snel aan een boerenklinkstel of een hangslot. De virtuele vertaalhulp op internet probeert ons wijs te maken dat we het dan over “zandstralen robbejager” hebben dus daar worden we ook al niet veel wijzer van. Maar goed, aangezien de heer Van Dale ook al “Googelen” als een normaal Nederlands woord bestempelt, zijn we maar even zo vrij om “Sanding Sealer” dan ook maar als goed Nederlands te bestempelen en ons verder van enige vertaalpogingen te onthouden. Tot zover allemaal erg prettig zult u wellicht denken maar daarmee weet ik nog steeds niet wat het is, wat je er mee doet en waarom dat dan wel (of niet) zo een leuk produkt is. Laten we het daar dus eens over hebben want we zien tijdens beurzen en demonstraties regelmatig mensen met een schuin oog naar onze sanding sealer kijken en horen ze dan zachtjes denken “leuk flesje hoor maar wat moet je dáár nou weer mee?”

 

Dus “Wat is Sanding Sealer?”

Daarmee begint het feest al weer direct want “wat is het” moet eigenlijk zijn “wat zijn het”. Meervoud dus, want er zijn heel veel soorten en typen sanding sealers op de markt. Dol als we zijn op hokjes kunnen we ze echter globaal in een aantal soorten onderverdelen. Zo zijn er sanding sealers die alleen dienst doen als sanding sealer (wat dat is vertellen we u zo) en er zijn sanding sealers die daarnaast ook dienst doen als poriënvullers. Er zijn bovendien sanding sealers die speciaal ontwikkeld zijn voor gebruik onder één specifieke afwerking en er zijn universeel toepasbare sanding sealers. Ze hebben echter allemaal gemeen dat ze de tijd verkorten die je nodig hebt om je werkstuk voor te bereiden voor de uiteindelijke afwerking of dat ze problemen bij het aanbrengen van de afwerking voorkomen. Welke ingrediënten ze bevatten hangt uiteraard af van het type en merk sanding sealer maar om ook hier maar weer even te “globaliseren“: specifieke sanding sealers bevatten ingrediënten die specifiek te combineren zijn met de betreffende eindafwerking, algemeen toepasbare sanding sealers bevatten ingrediënten die onder vrijwel elke afwerking kunnen gedijen waarvan het meest toegepaste ingrediënt schellak is.

 

Tweede vraag: “Wat doet het?”

Om dat te beantwoorden gaan we eerst even naar de praktijk. U heeft een prachtig werkstuk gemaakt en dat ook keurig volgens de regelen der kunst geschuurd zodat het oppervlak aanvoelt als een babybilletje waar de firma Zwitsal jaloers op zou zijn; helemaal geweldig dus! Vervolgens gaat u aan de slag met de volgende stap, bijvoorbeeld het kleuren van het werkstuk met waterbeits of bijvoorbeeld het in de olie zetten van uw nieuwe aanwinst. Dan keurig volgens de gebruiksaanwijzing laten drogen en zie daar: ... ja,... het ziet er wel leuk uit hoor maar dat prachtig gladde babybilletje waar we het net over hadden, is ineens veranderd in de stoppelbaard van een verdwaasde landloper. Zó stoffig was het toch ook weer niet in de werkplaats!?

 

Inderdaad, zó stoffig zal het waarschijnlijk niet geweest zijn in uw werkplaats. Als u echter even de microscoopbril opzet kunnen we zien wat er gebeurd is. Als we het oppervlak schuren worden veel houtvezeltjes afgesneden door de schuurkorrels van uw (uiteraard schèrpe) schuurpapier. Een ander groot deel van de oppervlaktevezeltjes echter wordt slechts gedeeltelijk “los gescheurd” van de ondergrond en bungelt vervolgens als een harige massa aan het werkstuk. Door vervolgens fijner te schuren of bijvoorbeeld te polijsten met krullen wrijft u een deel van deze bungelende vezels weer keurig tussen hun soortgenoten waardoor het eerder genoemd prachtig gladde oppervlak ontstaat.

 

So far so good om maar even bij de Sanding sealer te blijven. Als we vervolgens echter het oppervlak bevochtigen met bijvoorbeeld beits of olie worden ook de bungelende vezels vochtig en zullen als gevolg daarvan uitzetten. Aan de zijkanten van deze gladgestreken vezels zaten weer andere al dan niet goed vastzittende vezels zodat er in die richting geen mogelijkheid tot expansie beschikbaar is. Gevolg is dus dat de vezels uit het oppervlak gedrukt worden, dus oprijzen uit het gladde oppervlak en zo de stoppelbaard veroorzaken. Een eenvoudige oplossing om dit euvel te voorkomen is, nadat u het werkstuk tot babybilletje heeft geschuurd, het werkstuk te bevochtigen met water en bijvoorbeeld een plantenspuit en het vervolgens te laten drogen. Ook hierdoor zullen de vezels oprijzen. Schuur vervolgens nogmaals lichtjes met fijn schuurpapier en u zult al een deel bungelende vezels minder hebben. Een ander deel echter zult u ook nu weer keurig glad gestreken hebben zodat we daarna opnieuw bevochtigen, laten drogen en weer heel lichtjes na-schuren. Dit doen we een aantal keren tot er geen rijzende vezels meer merkbaar zijn. Hoe vaak we dit ritueel uit moeten voeren hangt uiteraard af van de houtsoort en uw houtbewerking maar als dit eenmaal succesvol is voltooid kunnen we probleemloos de afwerking aanbrengen zonder dat we het pand met een stoppelbaard-werkstuk zullen hoeven te verlaten. Of u ook zélf zonder stoppelbaard de schuur af zult sluiten is echter even afwachten want het zal u duidelijk zijn dat dit in sommige gevallen een boel werk kan zijn...

 

Laten we hetzelfde spelletje dus nog eens doen maar nu door gebruik te maken van sanding-sealer. We hebben netjes gewerkt en we hebben weer keurig geschuurd zodat we weer in het babybilletjes-stadium gekomen zijn. We brengen dan vervolgens met een pluisvrije doek of een zachtharige kwast een dunne laag sanding sealer aan op het oppervlak en laten dit, afhankelijk van de temperatuur, 10 minuten tot een uur drogen. Het vocht in de sanding sealer zorgt er nu voor dat de bungelende vezels oprijzen en de andere ingrediënten (in onze producten onder andere schellak) zorgen ervoor dat deze gerezen vezels bovendien gefixeerd worden doordat ze worden ingepakt in een minuscuul dun laagje harde lak. Als de sanding sealer goed droog is schuren we vervolgens nog één keer lichtjes na, bij voorkeur in de richting van de nerf, en met een fijne korrel (600, 800 of fijner) waarmee we wèl de gefixeerde, overeind staande vezels afbreken maar geen bungelende vezels terug in het oppervlak strijken en we ook vrijwel geen nieuwe bungelende exemplaren veroorzaken. Resultaat: snel klaar; dat babybilletje van daarnet was toch zo glad nog niet als u wellicht al dacht en de uiteindelijke afwerking kan nu ongestraft worden aangebracht...

 

Is dat alles? Nee hoor, het wordt nog veel leuker. We gaan weer even gezellig afwerken. Laten we eerst maar eens even gaan beitsen. Alles is keurig voorbewerkt  zodat we de beits ter hand nemen en het hele werkstuk van een egale laag beits voorzien. Even in laten trekken volgens de gebruiksaanwijzing en het overtollige materiaal halen we afhankelijk van de soort beits weg met een doekje. Dan nog even laten drogen en zie daar: .... de kopse kanten van het hout zijn aanmerkelijk donkerder geworden dan het langshout! Hmmm. Het zal u duidelijk zijn dat dit veroorzaakt wordt doordat het kopse hout nu eenmaal veel meer vocht en dus kleurstof op neemt dan het langshout maar daarmee is het probleem natuurlijk nog niet opgelost. Waar we het probleem wèl mee oplossen is, jawel: een traditionele sanding sealer (dus geen sanding sealer die ook poriën vult). Na keurig voorbewerken zoals we hierboven hebben besproken brengen we een laagje sanding sealer aan op het werkstuk. Ook nu zullen de kopse kanten aanmerkelijk meer vocht opnemen dan het langshout waarna de sanding sealer gaat drogen en er dus ook in de poriën van het kopse hout een relatief grote hoeveelheid sealer achter zal blijven waardoor de poriën deels afgesloten worden en dus voortaan minder vocht op zullen nemen. Als we hierna aan de slag gaan met beits zal er dus in de kopse kanten minder vocht en dus minder kleurstof trekken zodat er dus ook veel minder kleurverschil op zal treden tussen kops- en langs hout.

 

Nog meer leuks? Jazeker! We kennen ze allemaal wel die bijzondere stukken geschonden hout waar sommige houtbewerkers zulke fantastische werkstukken uit weten te toveren. Stukken met slaap, hout met zacht stukken, wortelknollen en noem ze maar op. Ook hier geldt dat als we ze keurig hebben voorbewerkt en we met de afwerking aan de slag gaan, of dat nu beits, olie, lak, was of iets anders is, dat dan de zachte stukken van het hout veel meer vocht op zullen nemen dan de “gezonde” stukken waardoor de zachte stukken òf donkerder zullen worden zoals we hiervoor hebben gezien, òf na drogen van de afwerklaag doffer zullen blijven dan het aangrenzende hout. Door ook deze werkstukken eerst in de sanding sealer te zetten zorgt u er enerzijds voor dat de zuigkracht van de zachte stukken weer aanmerkelijk verminderd wordt waardoor deze dezelfde glans zullen krijgen als het omringende hout. Anderzijds brengt u met de aangebrachte Sanding Sealer een klein beetje extra stevigheid in het zachte hout aan waardoor dit ook nog eens beter en dus gladder te schuren is.

 

Dit verhaal behandelt uiteraard slechts de grote lijnen en is gebaseerd op de sanding sealer die u bij ons in het assortiment vindt. Dat is een traditionele sanding sealer op basis van schellak en die derhalve geschikt is voor bovenstaande acties.  

 

U bestelt de Sanding Sealer eenvoudig hieronder maar u vindt ook dit produkt natuurlijk net als al die andere bijzondere produkten in "De Politoerwinkel". De produkten in de politoerwinkel zijn op alfabet gesorteerd dus scrolt u naar onder als u niet direct op het juiste produkt terecht komt. 

Sanding Sealer traditional, 250 ml

Versnelt en vereenvoudigt het schuren en voorkomt donkere plekken bij het beitsen.

 

Nu in een nieuwe handige verpakking van 250 ml

Sanding sealer met slijpmiddel

Sanding sealer met talk poeder 1 liter.

Schuurpapier, korrel 150 droog

Professionele kwaliteit schuurpapier voor de grovere schuurbewerkingen. Geleverd per rol van een meter

 

Schuurpapier, korrel 180 droog

Professionele kwaliteit schuurpapier voor de grovere schuurbewerkingen. Geleverd per rol van een meter

Schuurpapier, korrel 240 droog

Professionele kwaliteit schuurpapier voor de grovere schuurbewerkingen. Geleverd per rol van een meter.

Schuurpapier, korrel 320 droog

Professionele kwaliteit schuurpapier voor de grovere schuurbewerkingen. Geleverd per rol van een meter.

Schuurpapier, korrel 400 droog

Professionele kwaliteit schuurpapier voor de grovere schuurbewerkingen. Geleverd per rol van een meter.

Schuurpapier, korrel 500 waterproof

Professionele kwaliteit schuurpapier voor de fijnere schuurbewerkingen. Geleverd per vel, waterproof.

 

Schuurpapier, korrel 600 waterproof

Professionele kwaliteit schuurpapier voor de fijnere schuurbewerkingen. Geleverd per vel, waterproof.

Schuurpapier, korrel 800 waterproof

Professionele kwaliteit schuurpapier voor de fijnere schuurbewerkingen. Geleverd per vel, waterproof.

Schuurpapier, korrel 1000 waterproof

Professionele kwaliteit schuurpapier voor de fijnere schuurbewerkingen. Geleverd per vel, waterproof.

Schuurpapier, korrel 1200 waterproof

Professionele kwaliteit schuurpapier voor de fijnere schuurbewerkingen. Geleverd per vel, waterproof.

Schuurpapier, korrel 1500 waterproof

Professionele kwaliteit schuurpapier voor de fijnere schuurbewerkingen. Geleverd per vel, waterproof.

 

Schuurpapier, korrel 2000 waterproof

Professionele kwaliteit schuurpapier voor de fijnere schuurbewerkingen. Geleverd per vel, waterproof.

 

Schuurpapier, korrel 2500 waterproof

Professionele kwaliteit schuurpapier voor de fijnere schuurbewerkingen. Geleverd per vel, waterproof.