Houtolie voor bescherming en onderhoud

Tung olie of Chinese houtolie wordt wel de koningin van alle soorten hout olie genoemd. Lees hier waarom...

GUit de zaden van de Chinese Tung boom wordt houtolie, houtolie en nog eens houtolie geperst wat de beste olie oplevert die moeder natuur heeft gemaakt voor de bescherming van hout. Houtolie is leverbaar in zowel kleine en grote houtolie verpakkingen.ebruik en toepassing van hout olie

Het oppervlak dient glad en stofvrij te zijn alvorens de hout-olie wordt aangebracht. Ook eventuele sanding sealers, beitsen en poriënvullers dienen reeds toegepast te zijn. De eerste laag hout olie dient ruim aangebracht te worden en kan in het hout gewreven worden met behulp van een dot of een oude lap. Laat de hout olie circa 10 minuten intrekken en verwijder dan de overtollige hout olie met schone, droge lappen. Controleer na een half uur of er alsnog natte plaatsen zijn ontstaan en verwijder ook daar de overtollige hout olie. Laat de lagen steeds 2 tot 3 dagen drogen; open porige houtsoorten liever nog een dag langer, alvorens een volgende laag aan te brengen. Hoeveel lagen hout olie nodig zijn wordt bepaald door het werkstuk. Voor decoratieve objecten zijn normaliter 2 tot 4 lagen hout olie meer dan voldoende; op objecten die intensief gebruikt worden of kops hout bevatten kunnen soms wel 10 lagen hout olie worden aangebracht.

 

Door hout olie te mengen met bijvoorbeeld 50% terpentijnolie verhoogt u het indringend vermogen en verkort u de droogtijd enigszins. De droogtijd kan uiteraard ook sterk verkort worden door Siccatief aan de Tungolie toe te voegen.

 

Door het sterk waterafstotend karakter van houtolie is het een uitstekende afwerking voor keukentafels, snijplanken, douchebetimmeringen en dergelijke. Omdat houtolie bovendien voedselveilig is kan het ook prachtig worden gebruikt voor het afwerken van kinderspeelgoed en meubelen. Ook in de werkplaats is hout olie een heerlijk product. Het geeft namelijk een prima waterafstotende bescherming op alle metalen machine-onderdelen zoals de tafels en geleiders van zaag-, boor- en freesmachines. Het spreekt natuurlijk voor zich dat ook de houten handvatten van uw beitels in de werkplaats houtolie als echte verwennerij ervaren.

  

Deze houtolie wordt onder andere gebruikt voor het onderhouden en beschermen van meubelen, tuinmeubelen, keukens, houten aanrechtbladen en snijplanken. Wilt u meer weten over deze unieke olie, over haar geschiedenis of over de wijze van gebruik? Kijk dan hier voor een nog iets uitgebreidere omschrijving van onze hout olie.

!

Rauwe tungolie van de cokerije, 500 ml

Dit is Rauwe Tungolie met een vrij lange droogtijd. Wie sneller wil werken kiest de Verbeterde Houtolie.

Rauwe tungolie in voordeelverpakking van 5 liter van Borma

Tung olie wordt ook wel "Chinese hout-olie" genoemd

Klik hier voor meer informatie over Tungolie of Chinese Hout olie.

Tung olie levert  volgens velen de beste olie-afwerking op die er bestaat en overstijgt daarmee de kwaliteiten van de al zo geroemde (al dan niet gekookte) lijnolie.  

Dit is Rauwe Tungolie met een vrij lange droogtijd. Wie sneller wil werken kiest voor de Verbeterde Houtolie.

Siccatief, 250 ml ("GS")

Siccatief, 5 liter

Drogingsmiddel voor lijnolie, Tungolie en dergelijke in voordelige grootverpakking

Terpentijn olie, kleinverpakking

Natuurlijke Terpentijn in prettige kleinverpakking

 

  

Terpentijn olie, grootverpakking van 5 liter

Een zeer voordelige grootverpakking terpentijnolie!

Terpentijn-olie wordt gemaakt door hars van naaldbomen te destilleren (wat "rectificeren" wordt genoemd). Terpentijn ruikt dan ook prettig en is derhalve een heel ander produkt dan terpentine dat uit aardolie gewonnen wordt...

 

Bij het politoeren gebruiken we deze "terpentijnolie", "terpentijn",  "gomterpentijn" of  "Portugese terpentijnolie" voor het vooraf oliën van het werkstuk met een oliemengsel dat we samenstellen op basis van de volgende ingrediënten:

  • 2 delen rauwe lijnolie of tungolie

  • 1 deel terpentijnolie

  • 1 deel siccatief

Deze oliemix hebben we ook kant- en klaar voor u. Dat scheelt aanmerkelijk geld. Kijk maar eens hier

 

Daarnaast is terpentijn-olie dé verdunner voor alle Was-, Tungolie en Lijnolieproducten.

 

Tungolie houtolie