Puimsteenpoeder

Puimsteenpoeder

Puimsteen poeder voor het vullen van de poriën en het opdoffen van de politoer

Puimsteen is het schuurmiddel dat bij het politoeren gebruikt wordt voor het vullen van de poriën. Dit proces wordt daarom dan ook het "puimen" genoemd. Eén van de hardnekkige politoerfabels is dat de poriën van het hout bij het politoeren gevuld worden mét puimsteenpoeder. Het puimsteen wordt echter alleen gebruikt om het hout heel fijn te schuren zodat daarbij houtstof vrij komt wat vervolgens met de (met ethanol bevochtigde) puimdot in de poriën van het hout wordt gewerkt. De poriën worden dus niet gevuld "met" puimsteenpoeder maar "met behulp van" puimsteenpoeder hetgeen derhalve een compleet ander proces is.

Omdat er tijdens dit proces ook wat van het puimstof in de poriën terecht komt wordt puimsteen het best gebruikt voor lichtere houtsoorten. Voor de andere kleuren hout hebben we:

  • Tripolipoeder dat lichtroze van kleur is en prima geschikt is voor bijvoorbeeld kersen
  • Baksteenpoeder dat dieprood is en derhalve mooi bij Mahonie past
  • Rottenstone dat donkergrijs gekleurd is en dan ook beter bij Palissander of Ebben past. Dit poeder is momenteel helaas niet leverbaar en is verwijderd van de site.

Puimsteen is overigens een vulkanisch, zeer poreus gesteente dat door de vele luchtinsluitingen zeer licht is en zelfs soms op het water blijft drijven. Ook de schilder gebruikte het vroeger om zijn werk op te schuren.

Puimsteen poeder, 200 gram

Het traditionele schuurmiddel voor het "puimen".

Baksteenpoeder, 250 gram

Voor het puimen van rode houtsoorten zoals Mahonie, Padouk e.d.

Tripoli poeder, 100 gram

Voor het puimen van licht rode houtsoorten zoals Kersen.