Een opnieuw gepolitoerd tafeltje...
Een opnieuw gepolitoerd tafeltje...

Vaak gestelde vragen

Op deze pagina treft u een aantal veel gestelde vragen met de bijbehorende antwoorden aan.

Staat uw vraag er niet bij of wilt u hele andere informatie over politoeren of restauratiewerk? Laat het ons weten via info@meubeluniek.nl  we helpen u graag!

!

Kunt u ook verzenden?

Kunnen alle produkten verzonden worden?

Ja, wij mogen alle produkten verzenden. Fineer is echter lastig omdat dit erg breekbaar is. Kleine stukken fineer zijn geen probleem maar de grotere stukken kunt u het beste zelf ophalen.

 

Waarom verzendt u niet met de gewone post dat is toch goedkoper?

Ik wil mijn pakje met de gewone post ontvangen omdat dat goedkoper is.

Deze vraag bevat twee aspecten, te weten "waarom niet met gewone post" en "dat is goedkoper".

Waarom niet met gewone post?

Een groot aantal van onze produkten dient behandeld te worden als gevaarlijke stoffen (de meeste omdat ze brandbaar zijn). Dergelijke produkten mogen niet via de gewone post verzonden worden zodat wij voor al onze zendingen een contract hebben afgesloten met een professionele koerier die wel in staat is om volgens de geldende regelgeving onze zendingen te verwerken. Om onze bedrijfsvoering zo efficiënt mogelijk, en daarmee uw prijzen laag, te houden werken wij met 1 transporteur. Door deze werkwijze zorgen we er niet alleen voor dat uw bestelling netjes op de plaats van bestemming komt maar zorgen we er ook voor dat dat veilig en volgens de geldende voorschriften gebeurt zodat iedereen die onze pakketten behandelt (met de daarin aanwezige gevaarlijke stoffen) zo min mogelijk risico loopt. Wel zo prettig toch als bijvoorbeeld uw zoon, dochter of buurjongen in een sorteercentrum werkt waar uw pakket langs komt?

 

Gewone post is toch goedkoper?

De kosten die wij in rekening brengen zijn verpakkings- en verzendkosten en bevatten derhalve niet alleen de kosten voor de porto. Hoewel het dus wellicht lijkt dat het verzenden middels gewone post goedkoper zou zijn is dat niet het geval en betaalt u nu zelfs minder dan wanneer wij uw bestelling per gewone post zouden (kunnen) verzenden. De door ons berekende verzendkosten zijn het gemiddelde van alle door ons betaalde kosten en zijn derhalve slechts kostendekkend, u betaalt dus géén afhandelingskosten, géén verwerkingskosten en géén andere verstopte toeslagen.  

Wij hechten veel waarde aan de kwaliteit van onze producten en vinden daarom dat ook de verzending keurig in orde moet zijn zodat we óók op dat vlak geen concessies doen. Zo zorgen we er samen voor dat eenieder die met deze producten in aanraking komt geen onnodig risico loopt en u uw bestelling zo snel mogelijk in goede orde ontvangt.

O ja, voor de kosten die we in rekening brengen is uw zending natuurlijk ook verzekerd dus mócht er onverhoopt iets mis gaan dan zorgen wij er natuurlijk gewoon voor dat uw bestelling alsnog keurig bij u wordt afgeleverd. Ook wel zo prettig toch?. 

Waarom gebruiken jullie gebruikte dozen?

Het milieu is ons zeer dierbaar. Onnodig gebruik van grondstoffen is ons een doorn in het oog en beschouwen wij als een onnodige aanslag op het milieu. Daarom hebben wij er voor gekozen om de dozen te gebruiken die wij van onze leveranciers krijgen te hergebruiken. Omdat die voorraad niet toereikend is hebben wij een prima overeenkomst met een bevriende drankenhandel waar wij wekelijks hun afval dozen ophalen en hergebruiken. Deze dozen hebben de ideale maten voor onze handel en 'vertimmeren' wij tot een doos die perfect past. Het zou dus kunnen zijn dat uw spullen worden geleverd in een beerenburgdoos of wijndoos en hopen dan ook dat de inhoud u niet tegenvalt...

Als vulmateriaal gebruiken wij meestal oude kranten, maar soms verpakkingsvlokken die ons evenzeer is toegesturd door onze leveranciers die wat minder over het milieu nadenken.

Is mijn meubel gepolitoerd?

Hoe kan ik bepalen of mijn meubel gepolitoerd is?
De bij politoeren gebruikte politoer vernis bestaat uit Schellak. Een van de eigenschappen van schellak is dat het oplosbaar is en blijft in alcohol. Eenvoudigste manier om te bepalen of een meubel al dan niet gepolitoerd is, is dan ook om op een onopvallende plaats met een doekje of wattenstaafje gedrenkt in alcohol (desnoods spiritus) te kijken of u een klein plekje van de lak weg kunt poetsen. U kunt daarbij geen conclusie trekken op het vies worden van het doekje alleen aangezien dat meubelwas, stof en aanslag kan zijn. Als u echter de complete laklaag weg kunt poetsen en op het kale hout terecht komt, weet u zeker dat het meubel gepolitoerd is. Iedere andere afwerking zal namelijk niet in alcohol oplossen. De met het doekje alcohol gemaakte beschadiging is overigens ook weer eenvoudig te herstellen.

Hoe moet ik mijn gepolitoerde meubelen onderhouden?

Ik heb een gepolitoerd meubel in goede staat. (Hoe) moet ik dat onderhouden?

Een gepolitoerd oppervlak is minder sterk dan een oppervlak dat voorzien is van een moderne lak. Het is dan ook prettig als u de gepolitoerde meubelen regelmatig van een dun laagje was voorziet. Een goede waslaag zorgt er namelijk voor dat stof geen krasjes maakt  in het politoerwerk, dat vocht iets minder snel schade aanbrengt en het ruikt nog lekker ook. We adviseren voor het in de was zetten onze speciale traditionele was die u overigens ook prima op niet-gepolitoerde meubelen kunt toepassen.

Heeft u ook kant en klare politoervernis?

Ik ben op zoek naar kant-en-klare politoer / schellakvernis maar zie dat niet in uw assortiment.

Dat klopt.  Hoewel schellak namelijk in schilfervorm onbeperkt houdbaar is, gaat het na oplossen in alcohol in kwaliteit achteruit met als gevolg dat het na enige tijd onbruikbaar wordt. Dit verouderen is herkenbaar aan het niet meer goed doorharden van de lak wat tot gevolg heeft dat u de aangebrachte laklagen weer volledig van uw werkstuk moet verwijderen (met alle problemen van dien) om een goed resultaat te krijgen. Om het werken met verouderde produkten te voorkomen is het dan ook sterk aan te bevelen om zelf de voor uw project benodigde hoeveelheid schilfers in ethanol op te lossen. Bovendien kunt u op die manier de dikte van de vernis aanpassen aan uw project en manier van werken én weet u tenminste waarmee u werkt (van de meeste kant-en-klare vernissen die in de handel zijn heeft u namelijk geen idee hoeveel schellak er in zit, wat voor alcohol er in zit en weet u óók niet hoe oud het produkt al is als u het geleverd krijgt...).

Als u toch graag kant-en-klare vernis wilt dan maken we dat natuurlijk graag vers voor u op basis van eerste kwaliteit, ontwaste schellak. Laat ons in dat geval per mail de volgende gegevens weten:

  • De gewenste hoeveelheid vernis
  • De gewenste kleur (Robijn, Oranje, Blond, Zwart of vernis met een specifieke kleur {kijk bij beitsen voor de beschikbare kleuren})
  • De gewenste concentratie (bijvoorbeeld 300 gram per liter)

We hebben normaliter wel een beperkte hoeveelheid kant-en-klare zwarte schellakvernis alsmede harde schellakvernis op voorraad. 

Craquelé?

Mijn gepolitoerde oppervlak is gecraqueleerd. Wat nu?

Craqueleren komt in politoerwerk weinig voor en duidt in het algemeen dan ook op een afwerking met cellulose lak. Indien de laklaag op zich nog voldoende dik is is de glans op Celluloselak prima te herstellen met onze Glanshersteller. Cracquelé kan goed worden hersteld met ons 'verdeelwater'