Politoer

Politoer kopen of maken?

Politoer, politoer-vernis of schellakvernis genoemd is kant en klaar te koop maar of dat nu zo'n goed idee is...

De basis voor politoervernis is schellak wat in schilfers wordt geproduceerd. In deze schilfervorm is de schellak onbeperkt houdbaar mits deze schilfers niet met metaal in contact komen. Om van deze schilfers vernis te maken, worden ze opgelost in ethanol. Vanaf het moment dat de schilfers zijn opgelost verandert echter langzaam de chemische samenstelling van de oplossing waardoor deze beperkt houdbaar is. Nadelen van kant en klaar gekochte politoer zijn:

  1. U weet niet hoe oud de betreffende politoer is en dus of deze nog wel bruikbaar is (na verloop van tijd is de politoervernis volledig bedorven en dient deze te worden weggegooid). De gemiddelde houdbaarheid van vernis is afhankelijk van de gebruikte ingredienten ongeveer 12 maanden.
  2. U weet niet welk recept is toegepast. Schellak is de duurste ingrediënt van de vernis. We kunnen om vernis te maken 10 gram schilfers oplossen in een liter ethanol maar we kunnen op dezelfde wijze ook 1 kilogram schilfers oplossen in diezelfde liter ethanol. Het zal u duidelijk zijn dat de zo verkregen vernis van een duidelijk andere kwaliteit en dus prijs is dan de "vernis" die slechts 10 gram schellak bevat...
  3. U heeft geen idee welke kwaliteit ethanol (alcohol) er is gebruikt. Voor het maken van een kwalitatief goede vernis dient gebruik gemaakt te worden van ethanol van minimaal 92% maar liever nog een hoger percentage. Uiteraard is alcohol van een hoger percentage (aanmerkelijk) duurder dan soorten van mindere kwaliteit.
  4. U weet niet wat er voor het denatureren van de gebruikte alcohol gebruikt is. De meeste ethanol die verhandeld wordt is gedenatureerd met Methanol wat schadelijk voor uw gezondheid is. Een van de andere veel gebruikte verontreinigers is Methyl Ethyl Keton, kortweg MEK genoemd wat evenzo slecht voor uw gezondheid is.

 

Gaat u dus aan de slag met kant-en-klaar-produkten waarvan u niet weet of ze nog niet over de datum zijn en die uw gezondheid (ernstig) kunnen schaden of besteedt u liever 1 minuut om zelf even verse vernis met de juiste ingredienten te maken? Het maken van vernis is heel eenvoudig en doet u als volgt:

  1. Vul een goed schoongemaakte jampot met verse  schellakschilfers. De hoeveelheid schilfers hangt af van de grootte van de jampot en de gewenste dikte van de vernis. Meest gebruikte hoeveelheden zijn 100 tot 300 gram schellak schilfers per liter ethanol. Heeft u dus een jampot met een inhoud van 250 ml oftewel 1/4 liter, vul deze dan voor een vernis van 100 gram per liter met 100 gram * 1/4 = 25 gram schilfers.
  2. Vul de jampot aan met ethanol van een zo hoog mogelijk percentage die gedenatureerd is met onschadelijke stoffen.
  3. Schud de pot regelmatig tot de schilfers volledig zijn opgelost.

 

U heeft nu verse politoer die u ongeveer een jaar kunt gebruiken, die niet schadelijk voor uw gezondheid is en die u keurig naar eigen wens kunt samenstellen.

Vindt u dit toch te lastig? Dan maken wij de vernis graag voor u op bestelling. U betaalt alleen de ingrediënten en kunt zelf aangeven welke vernis u wilt.

!

Ethanol, 1 liter

Ethanol in klein-verpakking

Maximaal 8 literflessen Ethanol per bestelling.

 

Deze Ethanol is ondrinkbaar en dus niet geschikt om Limoncello en dergelijke mee te maken

Klik hier voor een uitgebreide beschrijving van onze veilige ethanol

Politoerkwast

Voor het lakken van de randjes en kantjes.

De randjes en kantjes zijn bij het politoeren altijd erg lastig te bereiken met de dot. Vandaar dat voor die plaatsen regelmatig gebruik gemaakt wordt van een kwastje. We gebruiken daarvoor speciale, wit geitenharenkwastjes waarmee we eerst de randjes lakken zodat we daarna de rest van het oppervlak kunnen politoeren en de aanzetten van de kwast daarbij kunnen wegwerken. We hebben ze in 3 verschillende maten dus vergeet niet aan te geven welke maat u wilt.

Klik hier wanneer u wilt weten hoe de u de kwast voorbereidt en behandelt zodat u er lang plezier aan beleeft.

Politoerlinnen, 1 stuk

Voor de buitenzijde van de politoerdot

Politoerlinnen wordt gebruikt voor het maken van de politoerdotten omdat deze stof fijn van structuur is en niet pluist zodat daarmee erg prettig gewerkt kan worden. Hoewel dit product nog steeds politoerlinnen wordt genoemd is het geen linnen meer maar een speciale licht rekbare stof die toestaat een perfect strakke, plooiloze dot te maken.

Politoerolie, 250 ml

De smeerolie in het politoerproces.
Politoer-olie is een olie die we tijdens het politoeren gebruiken om te voorkomen dat de dot gaat plakken. Het heeft globaal dezelfde eigenschappen als Sumatra-olie maar is een stuk goedkoper zonder verlies aan kwaliteit voor het doel waar wij de olie voor gebruiken. Na voltooiing van het politoerwerk dient de achterblijvende olielaag grondig verwijderd te worden om te voorkomen dat de politoerlaag dof of zelfs wit uit zal slaan ("rotten"). Vele oude politoerders gebruikten als smeermiddel rauwe (of zelfs gekookte) lijnolie. Dat heeft echter niet de voorkeur omdat lijnolie voor deze toepassing te dik en te plakkerig is en een film tussen de schellaklagen achter kan laten waardoor op (lange) termijn schade aan de politoerlaag op kan treden.

Schellak Blond, 300 gram

Schellakschilfers blond.

 

Blonde schellak (ook wel super blonde schellak of extra gebleekte schellak genoemd) is vrijwel kleurloos en daardoor met name geschikt voor het politoeren van lichte houtsoorten, parquetterie, marquetteriewerk en dergelijke.

 

Klik hier voor de meer uitgebreide beschrijving

 

Schellak Blond, 1 kilo

Schellakschilfers blond.

 

Blonde schellakschilfers (ook wel super blond of extra gebleekt genoemd) is vrijwel kleurloos en daardoor met name geschikt voor het politoeren van lichte houtsoorten, parquetterie, marquetteriewerk en dergelijke.

 

Klik hier voor de meer uitgebreide beschrijving

Schellak Oranje, 300 gram

Oranje schellak; traditioneel de meest gebruikte.

Oranje schellak is lange tijd het meest toegepast. Wij geven er zelf de voorkeur aan om te beginnen met robijn om zo de gewenste tint te krijgen en daarna het werk af maken met blond.

Klik hier voor de meer uitgebreide beschrijving

Schellak Oranje, 1 kilo

De meest gebruikte schellak.

Oranje schellakschilfers zijn lange tijd het meest toegepast. Wij geven er zelf de voorkeur aan om te beginnen met robijn schellak om zo de gewenste tint te krijgen en daarna het werk af maken met blonde schellak. 

Klik hier voor de meer uitgebreide beschrijving

Schellak Robijn, 300 gram

De donkerdere schellak.

Robijn schellak is de minder gezuiverd en derhalve donkerdere schellak. Hoewel de kleur van de schilfers én van de opgeloste schellak de indruk wekken dat deze schilfers een sterke donkere tint geven is dat als gevolg van de zeer dunne lagen die we bij het politoeren aanbrengen niet echt het geval. Effect van deze schilfers is dan ook met name een warmere tint.

Wilt u een duidelijke tint aanbrengen, meng dan wat beits door uw politoervernis en breng zoveel lagen aan als nodig voor het verkrijgen van een egale tint van uw keuze.

Klik hier voor de meer uitgebreide beschrijving

Schellak Robijn, 1 kilo

De donkerdere schellak.

Robijn schellak is de minder gezuiverde en derhalve een  donkerdere schellak. Hoewel de kleur van de schilfers én van de opgeloste politoervernis de indruk wekt dat deze schilfers een sterke donkere tint geven is dat als gevolg van de zeer dunne lagen die we bij het politoeren aanbrengen niet echt het geval. Effect van deze schellakschilfers is dan ook met name een wat warmere tint.

Wilt u een duidelijke tint aanbrengen, meng dan wat beits door uw politoervernis en breng zoveel lagen aan als nodig voor het verkrijgen van een egale tint van uw keuze.

Klik hier voor de meer uitgebreide beschrijving

Uitklaar politoer, 250 ml

Voor het veilig uitklaren (verwijderen van de olie) en het wegwerken van de laatste foutjes.

Tijdens het politoeren gebruiken we olie om te voorkomen dat de dot gaat "trekken" of in gaat branden. Nadat de complete politoerlaag is aangebracht dient de gebruikte politoerolie echter verwijderd te worden om te voorkomen dat het oppervlak erdoor wordt aangetast wat een doffe waas geeft. Dit verwijderen van de olie noemen we "uitklaren" wat traditioneel wordt gedaan met een dot die alleen ethanol bevat. Omdat daarmee echter ook de kans bestaat dat het oppervlak weer wordt aangetast door de ethanol vindt niet iedereen dat een prettige methode. Deze speciale uitklaarpolitoer biedt daar een prettige oplossing voor. Uitklaarpolitoer verwijdert namelijk niet alleen op een veilige wijze de olieresten van het werkstuk maar polijst de verse politoerlaag ook nog eens licht waardoor naast het schoonmaken ook eventuele kleine foutjes direct worden hersteld.

 

Vernieuwd recept!

Zwarte politoer, 250 ml

Politoer zwart voor het politoeren van sierrandjes en zwarte meubelen /  muziekinstrumenten

Normaliter maakt u de te gebruiken politoervernis zelf door schellakschilfers op te lossen in alcohol. Datzelfde procedé kunt u natuurlijk, met toevoeging van zwarte kleurstof (beenderzwart of beits), hanteren om zelf zwarte politoer te maken. Voor wie dat echter een boel geklodder of wat veel werk vindt, hebben we ook kant en klare zwarte politoer op voorraad. Omdat zwarte politoer meestal slechts nodig is voor wat randjes en kantjes (behalve dan bij piano's en vleugels uiteraard) hebben we deze zwarte politoer in een prettig kleine hoeveelheid zodat u niet teveel hoeft aan te schaffen en u steeds met verse produkten werkt.

Kant en klare politoer, Blond, 500 ml

Voor wie niet zelf politoervernis wil of durft te maken maken wij deze natuurlijk graag voor u. De politoer wordt vers gemaakt en is een 300 grams oplossing (300 gram schellak per liter Ethanol).

Door de tijd die nodig is om de schellak op te laten lossen is de levertijd enkele dagen.

Kant en klare politoer, Blond, 1 liter

Voor wie niet zelf politoervernis wil of durft te maken maken wij deze natuurlijk graag voor u. De politoer wordt vers gemaakt en is een 300 grams oplossing (300 gram schellak per liter Ethanol).

Door de tijd die nodig is om de schellak op te laten lossen is de levertijd enkele dagen.